Słodkie pożegnanie karnawału [GALERIA ZDJĘĆ]
We wtorek 25 lutego po raz kolejny w naszym muzeum odbyło się wydarzenie związane z kulinarnymi tradycjami regionu oraz dawnymi obyczajami ziemi kamiennogórskiej. Spotkanie „Od karnawału do karnawału” było okazją do zapoznania się z zapomnianą historią i dziedzictwem Kamiennej Góry oraz degustacji przysmaków przyrządzonych według historycznych receptur.
Na stołach królowały m.in. pączki wrocławskie z marcepanem, pączki wiedeńskie z morelą, bomby legnickie z piernika, obwarzanki twarogowe czy faworki. Wybór ręcznie robionych słodkości przygotowali regionaliści, Justyna i Gabriel Jaczewscy.
Degustacja przysmaków była tylko częścią wydarzenia. Wieczór wypełniła kontynuacja opowieści o dawnych tradycjach ziemi kamiennogórskiej. Gabriel Jaczewski kontynuował gawędę o obyczajach związanych z obchodami świąt między czerwcem a grudniem. Niezwykle ciekawa prelekcja ukazywała bogactwo kulturowe naszych terenów.
Udział w spotkaniu był bezpłatny.
Na naszym muzealnym profilu YouTube można zobaczyć nagranie prelekcji. Zapraszamy: TUTAJ