Strona główna  //  Aktualności  //  Kulinarne dziedzictwo w Muzeum Tkactwa

Muzeum Tkactwa w Kamiennej Górze włączyło się w organizację międzynarodowego, cyklicznego projektu kulturalnego i edukacyjnego, jakim są Europejskie Dni Dziedzictwa. Odbywają się one w całej Europie od 11 do 19 września. W tym roku hasłem przewodnim są „Smaki dziedzictwa”. 

19 września o godz. 11.00 w Muzeum Tkactwa będzie można wysłuchać prelekcji pt. „Czekolada, daktyle, emulgator E-414 w książce kamiennogórskiego aptekarza z XVII wieku”. Będą to ciekawostki z książki aptekarskiej Christopha Vielheuera dotyczące czekolady, daktyli, pomarańczy oraz dodatków spożywczych. Wśród pionierskich definicji znajdują się opisy produktów dziś powszechnych. W starej niemieckiej księdze autorstwa kamiennogórzanina można również znaleźć polskie wątki dotyczące produktów i dodatków spożywczych. Na uczestników czeka również degustacja słodkiej przekąski i aromatycznego napoju na bazie karkonoskiego zioła! Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. 

Do góry